Sæt kajakken i vandet

Mange er de, der er kæntret inden turen overhovedet er begyndt. Søer og hav byder på mange forskellige forhold, og den ædle kunst at sætte kajakken i vandet bør ikke undervurderes. Her giver vi dig nogle enkle tricks til at komme ind og ud af kajakken i naturen.

Balancer fra broen

Hvis broen, du planlægger at sætte din kajak i vandet fra, er lav nok, er dette en ret enkel manøvre.

Placer kajakken parallelt med broen, sæt dig derefter på broen og stik fødderne i cockpittet. Med den ydre hånd tager du fat i midten og helt fremme på cockpitkanten. Støt med den anden hånd på broen, når du løfter bagen ned og sætter dig i kajakken. Sørg for, at dine fødder er jævnt placeret i midten, og prøv også at fordele din vægt i midten af kajakken, når du sætter dig. Fastgør spraydækket, greb pagajen og skub væk fra broen med hånden.

Stig ind fra klippen

En bro er ikke altid til rådighed, når vi er på tur – men der er ofte klipper. At sætte kajakken i vandet fra klipper minder om at gøre det fra en bro. Prøv at finde en klippe, der er ret lav – hvor du kan lægge kajakken ved siden af og kan stå ved siden af cockpittet, når kajakken er i vandet. Prøv at finde læ, hvis muligt; jo roligere vand, jo lettere er denne manøvre.

Læg pagajen tværs over kajakken bag cockpittet og lad den ene blade's bagside og størstedelen af skaftet hvile på klippen. Grib med den ydre hånd om pagajskaftet og cockpitkanten i midten og bagved. Squat ned og træd ét ben ad gangen ind i cockpittet, mens du støtter med den anden hånd på klippen og skaftet, der ligger på klippen. Løft bagen ind og forsøg at holde tyngdepunktet så meget i midten af kajakken som muligt. Træk spraydækket over og tag fat i pagajen, der ligger bag dig. Skub dig ud ved at skubbe og løfte dig ud med den ene hånd på klippen og støtte med pagajen på den anden side.

Sæt i vandet fra stranden

At sætte kajakken i vandet fra en smuk sandstrand er en ret stabil manøvre, men kan selvfølgelig blive sværere, hvis det blæser mod stranden. Skub kajakken i vandet med bagenden først og placér cockpittets forreste del cirka der, hvor vandlinjen starter, eller lidt længere ude afhængigt af, hvor lavt vandet er. Læg pagajen, så du kan nå den, når du har sat dig – foran cockpittet med den ene blade er et godt pejlemærke. Gå ned i vandet og sæt dig på kajakken bag cockpittet med ét ben på hver side og blikket rettet mod fronten. Træk benene ind i cockpittet og forsøg at holde tyngdepunktet i midten. Placér hænderne på hver side af cockpittet, cirka hvor åbningen er størst, og glide ned med bagen i cockpittet. Fastgør spraydækket og skub dig ud ved at skubbe med den ene hånd i sandet og støtte med pagajen i den anden. Hvis det er meget lavt vand, kan det undertiden fungere at bruge pagajen som støtte i vandet. Hvis du deltager i en af Friluftsfrämjandets ture, får du mulighed for at øve alle måder at sætte din kajak i vandet på under sikker og erfaren vejledning.

Tips

  • Fastgør gerne spraydækket under din redningsvest, så du ikke risikerer at blive fanget i det, når du sætter dig.
  • Det er nemmest at fastgøre spraydækket ved først at trække det på bagfra og derefter forfra. Sørg for, at løkken forrest på spraydækket er synlig, når du er færdig. Det er den løkke, du skal trække i, hvis du kæntrer for at komme ud af kajakken.
  • Sørg for, at roret eller skægget fungerer, som de skal, inden du stiger ind i kajakken. Det er nemt at roret giver problemer, eller at sand sidder fast i skægget, for eksempel efter en landing.
  • Husk at have roret og skægget trukket op, når du sætter kajakken i vandet, og sænk dem først, når du har fået fart fremad.
  • Bed en ven holde din kajak, når du laver manøvrerne, hvis du synes, det føles usikkert i starten.

Flere artikler

Se alt
Sikkerhedstips når du ror kajak

Sikkerhedstips når du ror kajak

At ligge i koldt vand kan hurtigt forringe en persons kognitive evner og motorik. Man mister varme meget hurtigere i koldt vand sammenlignet med når kroppen er tør. Forskning viser, at en person, der er nedsænket i vand med en temperatur mellem 10 til 15 grader Celsius uden beskyttelsestøj, kan miste bevidstheden i løbet af bare en time.
Sæt kajakken i vandet

Sæt kajakken i vandet – enkle tricks til at komme ind og ud af en kajak

Mange er de, der er kæntret inden turen overhovedet er begyndt. Søer og hav byder på mange forskellige forhold, og den ædle kunst at sætte kajakken i vandet bør ikke undervurderes. Her giver vi dig nogle enkle tricks til at komme ind og ud af kajakken i naturen.
Klar til et eventyr på din SUP?

Klar til et eventyr på din SUP?

Her er nogle top tips til at gøre din SUP-ekspedition succesfuld.