Start med kajakroning: Enkel guide for begyndere

Drømmer du om at glide stille over vandet, finde en hyggelig teltplads og spise middag med udsigt over søen? Kajakroning er en skøn måde at komme tæt på naturen, og alle kan lære det. Her er nogle simple tips til din første tur.

Jovist, stille søer lyder skønt, men husk at vandet kan blive udfordrende, hvis vejret skifter. Sikkerhed først, altid.

Ron med venner – det er sjovt, man lærer hurtigere, og det er mere sikkert. Husk at selvom solen skinner, kan vandet være iskoldt. Skulle der ske noget, er det rart med selskab, der kan hjælpe.

Basisting, du bør kende til

Først og fremmest: Kunne svømme. Derefter er det bare at komme i gang, uanset om du har roet før eller ej.

Første gang i kajakken? Fedt! Jo mere du ror, jo sjovere bliver det. Start med at føle kajakken: Hvordan balancerer den? Hvor meget hælder den? Fokusér på teknikken. Brug hele kroppen, ikke kun armene. Slap af og stress ikke. Med tiden bliver du en kajakekspert!

Hvad skal du bruge?

De vigtigste ting er en redningsvest, ekstra tøj og en mobil i en vandtæt pose. En vindtæt jakke kan også være god. Klæd dig efter vandets temperatur, ikke luftens.

Du behøver ikke at købe en kajak med det samme. Mange lejer eller låner i starten. Ofte er en pagaj og et sprøjtdække inkluderet. Prøv forskellige kajakker og se, hvilken der passer dig bedst, før du køber din første kajak.

Når du pakker, tænk over, hvad du vil lave. Til korte ture skal du bare have ekstra tøj og en telefon. Skal du være ude i lang tid? Tag et kort, et kompas og et førstehjælpskit med. Mad, drikke og solcreme er også godt at have med. Når du pakker kajakken, så læg de tunge ting nederst i midten for bedst stabilitet.

Din første tur på vandet

Vælg en rolig dag og et område, hvor du føler dig tryg, til din første tur. Start med noget kort.

Dit første roeventyr? Tag det roligt! Selvom det ser let ud, kan et par timer i en kajak være hårdt. Hold dig tæt på land, find stille vande og tag pauser, når du har brug for det. Hvis der er andre både, hvor du ror, så hold dig tæt på kysten.

Flere artikler

Se alt
Sikkerhedstips når du ror kajak

Sikkerhedstips når du ror kajak

At ligge i koldt vand kan hurtigt forringe en persons kognitive evner og motorik. Man mister varme meget hurtigere i koldt vand sammenlignet med når kroppen er tør. Forskning viser, at en person, der er nedsænket i vand med en temperatur mellem 10 til 15 grader Celsius uden beskyttelsestøj, kan miste bevidstheden i løbet af bare en time.
Sæt kajakken i vandet

Sæt kajakken i vandet – enkle tricks til at komme ind og ud af en kajak

Mange er de, der er kæntret inden turen overhovedet er begyndt. Søer og hav byder på mange forskellige forhold, og den ædle kunst at sætte kajakken i vandet bør ikke undervurderes. Her giver vi dig nogle enkle tricks til at komme ind og ud af kajakken i naturen.
Klar til et eventyr på din SUP?

Klar til et eventyr på din SUP?

Her er nogle top tips til at gøre din SUP-ekspedition succesfuld.